η μοναξια των χριστουγεννων

Η μοναξιά των Χριστουγέννων στην Τρίτη Ηλικία

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ 

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι για τους περισσότερους από εμάς ημέρας χαράς και συγκέντρωσης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αδιαμφισβήτητα, τα περιμένουμε όλοι με λαχτάρα και ανυπομονησία και μας προκαλούν θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για αρκετά άτομα κυρίως της τρίτης ηλικίας, καθώς στην περίοδο των γιορτών αναζωπυρώνουν συναισθήματα αποξένωσης, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους ή βρίσκονται σε κάποιο οίκο ευγηρίας.

#30λεπτά
Έχει φανεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων βιώνει την «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων», αφού αυτές τις μέρες ενεργοποιούνται αναμνήσεις που σχετίζονται με τα παιδιά τους και αισθάνονται μοναξιά, είτε γιατί τα έχουν χάσει, είτε γιατί δεν θέλουν να γίνονται βάρος σε αυτά. Επιπλέον, νιώθουν στεναχώρια και θλίψη, γιατί πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν θα είναι σε θέση να βγουν έξω από το σπίτι τους ή από τον ξενώνα στον οποίο φιλοξενούνται. Η τηλεόραση αποτελεί το μόνο μέσο ευχαρίστησης προσπαθώντας να χαρούν μέσα από τη χαρά των άλλων.

Οι ηλικιωμένοι εκτός από τις γιορτινές μέρες  βιώνουν και ένα σύνολο από απώλειες στη ζωή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα άγχους και απομόνωσης. Η απουσία φίλων και γνωστών, ο θάνατος του/ της συζύγου, καθώς και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, έχουν ως συνέπεια τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών γενικότερα.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, αλλά πάνω από όλα επειδή είμαστε άνθρωποι, μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας και να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός καλύτερου και πιο υποστηρικτικού κλίματος για αυτούς τους ανθρώπους. Το μόνο που έχουμε να θυσιάσουμε είναι λίγος χρόνο από τις γιορτές μας. Και δεν είναι τα γλυκά και τα υλικά αγαθά που αποζητούν, αλλά η ελπίδα ότι κάποιος θα τους επισκεφθεί και θα τους γεμίσει με χαρά.
Αυτές τις γιορτές ας μην ξεχάσουμε αυτές τις ευάλωτες ομάδες, που το μόνο που έχουν ανάγκη είναι η συντροφιά μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν φέτος να είμαστε δίπλα στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και να τους κάνουμε δώρο τη στοργή και τη αγάπη μας.

 

 

 

ΕΛΕΝΗ ΓΙΟΥΜΙΔΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΓΙΟΥΜΙΔΟΥ