14 Food Retail Conference

Η ΠΙΤΣΙΑΣ Α. Ε. δήλωσε το παρών στο 14 συνέδριο Food Retail.

Η ΠΙΤΣΙΑΣ Α. Ε. βρέθηκε στο 14 Food Retail Conference την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 στο OTE Academy στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ και του Λιανικού Εμπορείου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η ετήσια συνάντηση στρατηγικής για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών τους επέστρεψε με την 14η διοργάνωση! Στο Food Retail Conference, οι ισχυρότεροι εκπρόσωποι από το οικοσύστημα των ελληνικών σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας παραγωγής FMCG συναντήθηκαν, αποκάλυψαν insights και lessons learnt και συζήτησαν όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για το πώς και τι θα διαμορφώσει το αύριο της αγοράς και της καταναλωτικής συμπεριφοράς, προάγουν τον ανταγωνισμό και φέρνουν θετική αλλαγή για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και κάθε κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας.

 

Tα μεγάλα θέματα στην ατζέντα του 14th Food Retail Conference:

Το θεσμικό πλαίσιο και οι επιταγές για τον κλάδο – Πώς το κανονιστικό πλαίσιο επηρεάζει τη λειτουργία του λιανεμπορίου, ποια τα ζητούμενα και οι ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών

ESG και νέα ζητούμενα – Πώς οι στόχοι του ESG επηρεάζουν την λειτουργία του λιανεμπορίου και την παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας

Πληθωρισμός, κόστη και παραγωγικότητα – Πώς οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών επηρεάζει τα κόστη παραγωγής

AI και FMCG retail market – Ποιες εφαρμογές του ΑΙ θα επηρεάσουν περισσότερο τον κλάδο

Ενοποίηση της εμπειρίας του καταναλωτή – Ποιες δυνατότητες προσφέρει η τεχνολογία για τον φυσικό και ψηφιακό κόσμο αγορών

Η δύναμη του brand στη νέα εποχή – Πώς διαφοροποιούνται ta brands, πώς επιτυγχάνουν την εμπιστοσύνη και την πιστότητα του καταναλωτή

Ενίσχυση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας – Πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να περιορίσουν τις απώλειες και να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση

Επισκόπηση της αγοράς – Οικονομικό outlook και το τρέχον status της αγοράς, πώς οι retailers και η βιομηχανία μπορούν να επιτύχουν αναπτυξιακή πορεία στο τωρινό οικονομικό περιβάλλον

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 280 στελεχών, 21 εκπροσώπων του ελληνικού και διεθνούς Τύπου και με ατζέντα 36 ομιλητών και dialogue panelists διοργανώθηκε για 14η συνεχόμενη χρονιά το Food Retail Conference της BOUSSIAS Events στις 9 Απριλίου 2024 στο αμφιθέατρο OTEAcademy.

Οι πρωτοπόρες στρατηγικές, οι επενδύσεις με όραμα ένα βιώσιμο μέλλον για τον σημαντικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας και μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη της χώρας καθώς και τα βασικά αιτήματα από την Πολιτεία αλλά και τους άλλους stakeholders του κλάδου αναπτύχθηκαν στα πάνελ διαλόγου και τις παρουσιάσεις.

«Η Ελλάδα στο γενικό δείκτη έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, περίπου 15%, όταν ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 20%, όταν μελετάμε τα στοιχεία από το 2019 έως τον Μάρτιο του 2024» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 14th Food Retail Conference.

«Την ίδια στιγμή ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στις ΗΠΑ κινείται μεταξύ 23 με 26%» είπε ο υπουργός, ωστόσο τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά ναι μεν χαροποιούν την κυβέρνηση, αλλά δεν την εφησυχάζουν «γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται, ο πληθωρισμός τροφίμων από το 2019 μέχρι σήμερα είναι κοντά στο 30%, αλλά τόσο είναι και ο μέσος πληθωρισμός στην υπόλοιπη την Ευρώπη στα τρόφιμα» ανέφερε ο κ. Σκρέκας και διευκρίνισε πως η ελληνική αγορά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την Ευρώπη. «Εδώ πρέπει να πούμε πως υπάρχουν κάποια προϊόντα όπως είναι το ελαιόλαδο, η κατανάλωση του οποίου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλες χώρες όπως τη Γερμανία, άρα καταλαβαίνετε, πως όταν έχουμε διπλασιασμό στην τιμή του ελαιόλαδου οι 3,5 μονάδες στον πληθωρισμό τροφίμων προέρχονται μόνο από το ελαιόλαδο» εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Όσο αφορά στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της ακρίβειας ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα διατηρήσει έως ότου ο πληθωρισμός των τροφίμων και συνολικότερα των καταναλωτικών προϊόντων να μειωθεί, για τον οποίο ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να μειωθεί.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μέτρο της τρίμηνης απαγόρευσης των προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που προηγουμένως έχουν ανατιμηθεί. «Αυτό το μέτρο αντιλαμβάνομαι πόσο δραστικό και περιοριστικό είναι, έχει όμως αποτέλεσμα. Είδαμε πολλές εταιρείες είτε να ανακαλούν ανατιμήσεις είτε να μην προχωρούν γιατί αυτό θα τους στερούσε το δικαίωμα να προχωρήσουν σε προωθητικές ενέργειες. Ήδη έχουμε τα στοιχεία από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου έχουμε μηδενικές ανατιμήσεις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο μέσο όρο και μάλιστα για τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στα καταστήματα είναι σχεδόν μισός από αυτόν που αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, που σημαίνει ότι σε λίγο ο αριθμός αυτός θα αποτυπωθεί και από την ΕΛΣΤΑΤ, είδαμε όμως σε κάποια σούπερ μάρκετ μηδενικό ΦΠΑ, ο οποίος είναι στο 0,5%» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

O πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ανέπτυξε τις θέσεις του κλάδου προς τον κοινό στόχο της Πολιτείας αλλά και της αγοράς, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ παρουσίασε μια σειρά παραγόντων που όπως ανέφερε κάνουν την κρίση των τελευταίων ετών «την τέλεια καταιγίδα» και τόνισε πως «λύσεις που παρεμβαίνουν στη λειτουργία της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων δεν μπορούν να είναι αποδοτικές. Πόσο μάλλον όταν απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και προσθέτουν πολλά διοικητικά βάρη που δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα». Μεταξύ άλλων έθεσε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μία τέτοια μείωση θα περνούσε την άλλη μέρα στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με άμεσο όφελος στην τσέπη του καταναλωτή» αναγνωρίζοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου είναι υψηλό και αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της κυβέρνησης να ζυγίσει τα υπέρ τα κατά. Επεσήμανε την ανάγκη επανεξέτασης του μέτρου που είναι σε ισχύ εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια και αφορά στην επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξομαλύνονται, τα μέτρα σταδιακά θα αποσυρθούν προκειμένου η αγορά να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

Στην ατζέντα του 14th Food Retail Conference 2023 συμμετείχαν οι: Υπουργείο Ανάπτυξης, Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, METRO AEBE, ΙΕΛΚΑ, Δ. Θανόπουλος ΑΕ, OK! Anytime Markets, Δ. Μασούτης ΑΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Super Market Χαλκιαδάκης, ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ, Φάρμα Ελασσόνας, ΜΕΒΓΑΛ, ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Όμιλος Πλαστικά Θράκης, KONVA S.A, Satori Analytics, NielsenIQ, Netrino, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Long Lust, WWF Ελλάς, iQom, Circana.

Το 14th Food Retail Conference διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) και του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: iQom, Long Lust.

Food Retail Summit

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο OTE ACADEMY.