09 Αυγ Συμβουλές για τα ψώνια σου στο Super Market
Συμβουλές για τα ψώνια σου στο Super Market
Τα ψώνια στο super market είναι η πιο standard ρουτίνα όλων μας, που τη χειριζόμαστε όμως πολύ διαφορετικά ο ένας απ’ τον άλλο. Τι ώρα επιλέγεις να πας στο super market, πηγαίνεις μόνος σου ή με παρέα, σε κερδίζουν οι φαντεζί συσκευασίες ή ψάχνεις να βρεις το πιο κατάλληλο προϊόν ανά είδος, σε ελκύουν οι επώνυμες ετικέτες ή σε νοιάζουν άλλα περισσότερο, σε ενδιαφέρει ποια τσέπη βοηθά η επιλογή σου ή όχι, και τέλος όλο αυτό είναι αγγαρεία ή ευχάριστη βόλτα?
Θυμάμαι από πάντα τον εαυτό μου να προβληματίζεται μπροστά στα ράφια. Να παρατηρώ κάτι πόσο κάνει, πότε λήγει, τι διαφορά έχει από το άλλο που είναι κάτω κάτω στο ράφι, να σκέφτομαι αν θα το χρησιμοποιήσω ή αν είναι καλύτερα να μην το πάρω καν. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι εκπαιδεύεσαι σε αυτή τη διαδικασία με τον καιρό, όσο περισσότερο ψάχνεσαι. Μαθαίνεις τι να επιλέγεις, αλλά ξέρεις και το λόγο.
Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω μια λίστα με τις αγαπημένες μου συμβουλές για τα ψώνια του super market. Διάλεξε αυτές που σου κάνουν και πρόσθεσε, αν έχεις, τις δικές σου στο τέλος:
1. Άρχισε να μαγειρεύεις το δικό σου φαγητό στο σπίτι, αν δεν το κάνεις ήδη. Τώρα θα μου πεις, αυτή δεν είναι συμβουλή για το super market, είναι συμβουλή για το σπίτι. Τα ψώνια στο super market αποκτούν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν εμπλέκεσαι στο μαγείρεμα αυτών που παίρνεις από το ράφι. Αλλιώς είναι να ψάχνεις τα junk food και τις κονσέρβες με έτοιμο φαγητό, κι αλλιώς να πάρεις 5 φρέσκα υλικά και να τα βλέπεις να ψήνονται στο σπίτι. Να μυρίσει το σπίτι νοστιμιές. Λύση πιο οικονομική, πιο υγιεινή, πιο δημιουργική, πιο… γενικώς! Όπως λέει κι ο φίλος μου Ευτύχης Μπλέτσας στη Μαγειρική Οικονομία, το θέμα είναι πώς να τρως φθηνότερα, αλλά και καλύτερα .
2. Πήγαινε στο super market πάντα με λίστα. Αν πας χωρίς λίστα, θα βρεθείς να πετάς τα χρήματα σου εδώ κι εκεί. Χρειάζεται να ετοιμάσεις μια λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι για το μενού της επόμενης εβδομάδας (θα σου πω στο επόμενο τι εννοώ), αφού πρώτα τσεκάρεις τι έχεις ήδη στα ντουλάπια σου και το ψυγείο. Βεβαιώσου ότι δεν ξεχνάς κάτι. Και μείνε σε αυτή τη λίστα!
3. Σχεδίασε το μενού της ερχόμενης εβδομάδας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείς ότι η λίστα σου είναι πλήρης και ότι θα πάρεις ότι χρειάζεται για να υπάρχει όλες τις μέρες φαγητό στο σπίτι. Μπορείς να πεις ότι θα ακολουθήσεις ακριβώς το ίδιο μενού και την αμέσως επόμενη εβδομάδα – άρα ψωνίζεις διπλά, και έχεις ησυχάσει από αυτό το “τι να φάμε σήμερα?” για δυο ολόκληρες βδομάδες. Φρόντισε να υπολογίσεις ότι 1-2 μέρες θα φάτε στο σπίτι από το φαγητό των προηγούμενων ημερών που περίσσεψε. Φρόντισε όμως να βγουν και 5 μερίδες παραπάνω για να τις πακετάρεις για τη δουλειά.
4. Μην πηγαίνεις super market όταν είσαι πεινασμένος. Συνηθισμένη συμβουλή, αλλά είναι αλήθεια: όταν πεινάμε, θέλουμε να αγοράσουμε ότι junk food βρίσκουμε μπροστά μας. Και αυτό συνδυάζεται πάντα με κάτι ανθυγιεινό και έναν πιο φουσκωμένο λογαριασμό στο ταμείο. Αν πας στο super market μετά από ένα καλό γεύμα, είναι πολύ πιθανότερο να μείνεις στη λίστα σου.
5. Βάλε ένα όριο στο πόσα χρήματα θα ξοδέψεις. Και προσπάθησε να μείνεις μέσα σε αυτό το όριο. Αλλιώς είναι πολύ πιθανό να ξοδέψεις πολλά.
6. Υπολόγισε χοντρικά πόσα έχεις ξοδέψει ήδη. Αν θέλεις να μείνεις κάτω από το όριο που έβαλες, πρέπει κάπως να ξέρεις πόσα έχεις ξοδέψει ήδη, κάθε φορά που παίρνεις κάτι από το ράφι. Μπορείς να τραβάς γραμμούλες δίπλα στη λίστα σου, ανά πεντάδες, όπως σημειώνουμε όταν θέλουμε να μετρήσουμε κάτι εύκολα. Μια γραμμούλα για κάθε ευρώ λοιπόν, χοντρικά. Αν κάτι έχει 1,85€, υπολόγισε το για 2. Δε χρειάζεσαι κομπιουτεράκι. Αν δεις ότι ξεπερνάς το όριο σου, μπορείς να πας να αφήσεις πίσω εκείνο το πακέτο προσφοράς με πέντε σοκολάτες στην τιμή των τεσσάρων, και να αρκεστείς σε 1-2.
7. Βάλε μια λίστα στο ψυγείο σου, και γράφε αμέσως αυτά που χρειάζεσαι. Όταν κάτι σου τελείωσε ή πάει να τελειώσει, γράψτο αμέσως στη λίστα. Αλλιώς θα ξανατρέχεις στο super market ή το μπακάλικο της γειτονιάς για να πάρεις αυγά που ξέχασες. Κι εκτός αυτού, δε θα χρειάζεται να ανησυχείς όσο είσαι στο super market ποιο ήταν αυτό που έλεγες να θυμηθείς, και δε σου ‘ρχεται. Θα είσαι σίγουρος πως ότι λείπει από το σπίτι, είναι στη λίστα σου.
8. Μάθε ποιες μέρες έρχονται τα φρέσκα πράγματα και οι προσφορές. Εδώ που είμαι εγώ για παράδειγμα, αυτό έχει σημασία. Το φορτηγό φέρνει τις παραγγελίες του super market τρεις φορές την εβδομάδα. Αν πας Τρίτη βράδυ, κάποια πράγματα δε θα τα βρεις καθόλου. Αν τα δρομολόγια εκεί που είσαι είναι ακόμα πιο σπάνια, επέλεξε να πηγαίνεις στο super market τη μέρα που ανεφοδιάζεται ή την επόμενη, για να είσαι σίγουρος ότι ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά σου θα είναι φρέσκα.
9. Κοίτα τον τόπο προέλευσης. Απ’ όταν άρχισα να ψωνίζω μόνη μου, άρχισα και να παρατηρώ τι γράφουν οι συσκευασίες στα ψιλά τους γράμματα, όταν είχα χρόνο. Άρχισε να ελέγχεις τις συσκευασίες, αν δεν το κάνεις ήδη – ένας λόγος παραπάνω αν προσπαθείς κι εσύ αυτή την περίοδο να υποστηρίξεις τα προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.
10. Διάβασε τα συστατικά. Είναι μια διαδικασία που σε εκπαιδεύει με τον καιρό και μπορείς να έχεις όλο και καλύτερη άποψη γι’ αυτά που αγοράζεις. Έχουν τρανς λιπαρά, μεγάλα ποσοστά ζάχαρης, πολύ νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη? Απόφυγε τα. Προτίμησε όσα έχουν φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο.Καλή επιτυχία